Смятам, че Договорът за приятелство и добросъседство с България  не

...
Смятам, че Договорът за приятелство и добросъседство с България  не
Коментари Харесай

Милошоски, ВМРО-ДПМНЕ: Договорът за приятелство и добросъседство с България трябва да бъде отменен

„ Смятам, че Договорът за другарство и добросъседство с България  не е удобен за (Република Северна) Македония и по тази причина считаме, че би било добре да го отменим ”, сподели в изявление за телевизия Сител някогашният министър на външните работи в държавното управление на ВМРО-ДПМНЕ и член на Изпълнителния комитет на опозиционната партия Антонио Милошоски.

По думите му ВМРО-ДПМНЕ няма проблем да поддържа контракт, който е от изгода както за Република Северна Македония, по този начин и за България, само че не и " несъразмерен контракт, в който (Република Северна) Македония е натоварена единствено с отстъпки, с унижения, с изнудване, със отговорности, а България има избрани привилегии, които може да произтичат от техния шовинизъм или романтика ".

По мотив оферти от опозиционната партия референдум, обвързван с контракта за другарство с България подписан през 2017 година, Милошоски уточни, че той е бил подложен на критика още тогава, само че държавното управление на Заев е било „ прекомерно надменно ”, с цел да види „ нездравословните последствия, до които този контракт би довел ”. 

„ Днес виждаме, че нездравословните последствия към този момент се отразяват - било то във връзка с преразглеждане на учебниците, било то поради изнудване от страна на България, било то поради политически, исторически или просветителни и други претенции и това ще продължи и отсега нататък. Мисля, че и обществеността е зряла, политически, цивилен и медийно, този контракт да бъде подложен на референдум и по този метод да бъде преустановен, тъй като считам, че не е в интерес на (Република Северна) Македония “, сподели Антонио Милошоски.

„ В член 13 на контракта с България е записано, че всяка страна може да го приключи, тъй че прекратяването му ще е сигнал за България, че ние не одобряваме това отношение на шантаж, закани и налагане на неевропейски въпроси, свързани с европейските договаряния. Ако ние като нация отхвърлим този контракт, ще бъдем в по-добра позиция да бъдем взети по-сериозно от Европейски Съюз. Не мисля, че Европейски Съюз ще изключи (Република Северна) Македония от договарянията, само че мисля, че с този контракт има риск страната да се лута в лабиринтите на Европейски Съюз, тъй като вместо да разисква европейските стандарти, ние ще обсъждаме маниите на някой политик в България, за нещо, което се е случило преди 150 години ”, акцентира Милошоски.

По думите му оферти референдум със наложителен, а не с съвещателен темперамент би трябвало да се организира и ръководещите би трябвало да го поддържат, само че без значение от това дали той ще е сполучлив или не, от ВМРО-ДПМНЕ няма да гласоподават промени в Конституцията на страната, с цел да бъдат вписани в нея българите в Северна Македония.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР